Gryter, stekepanner & kasseroller

Matlagingen blir både lettere og morsommere om du har godt utstyr på kjøkkenet. Her finner du gryter, stekepanner og kasseroller med varierende farger, former og funksjoner. Og om du er nysgjerrig på alternativ matlaging uten bruk av stekeplater og ovn, så finner du også dampkokere og slow cookers i sortimentet. Les mer om hvilke egenskaper som gjør matlagingen enklere...

Kokebøker

Hvilket materialvalg er bra?

Aluminium er et metall som er veldig godt egnet til å spre varme. Derfor er det et godt tegn om gryten eller stekepannen du har sett deg ut, består av nettopp aluminiumsbunn, gjerne en tykk bunn. Da spres varmen raskt og fordeles jevnt over hele overflaten. Om du er en av de som synes at oppvasken er det absolutt kjedeligste ved matlaging, bør du holde utkikk etter kasseroller i rustfritt stål, ettersom de er enkle å rengjøre og oftest kan vaskes i maskin. Det finnes også gryter og kasseroller med non-stick-belegg. Belegget gjør at det er vanskelig for flekker å feste seg på overflaten, noe som senere gjør at utstyret er lett å rengjøre. Noen belegg fungerer også som beskyttelse mot sterke rengjøringsmiddel og gjør utstyret mer holdbart. For den miljøbevisste har vi også økologiske stekepanner og gryter, laget av 100 % naturmateriale. Du finner vanligvis ut hvilket materiale produktet består av i produktbeskrivelsen.


Hvordan bør du vaske din stekepanne, gryte eller kasserolle?

Det er viktig å vite hvordan du skal vaske ditt kjøkkensutstyr om du vil at det det skal beholde sin gode kvalitet. Akkurat som vi nevnte tidligere, er utstyr i rustfritt stål det enkleste å rengjøre - enten for hånd med oppvaskmiddel eller ved å følge instruksjonene for vask i maskin. Det kan være bra å vite at maskinvask alltid sliter mer enn håndvask, så om du vil være ekstra forsiktig med ditt kjøkkenutstyr, bør du vaske det for hånd uansett instruksjoner. Tenk også på å unngå stålull, ettersom dette riper den blanke overflaten. Når du skal rengjøre støpejernsgryten eller pannen, bør du alltid unngå vaskemiddel. Støpejernsgryten har godt av fettet som dannes ved matlaging, så la gjerne dette tørke inn og rengjør den deretter med varmt vann. Tørk av med husholdningspapir, ettersom kjøkkenhåndkleet trolig blir skittent av den fete overflaten. Teflonpannen skal avkjøles før du rengjør den. Deretter kan du vaske den for hånd med oppvaskbørste og vaskemiddel. Også her bør du unngå stålull ved rengjøring, ettersom den kommer til å ripe opp den fine teflonoverflaten.

Et siste generelt tips når du skal vaske ditt kjøkkenutstyr: Om det er matfett igjen, bør du alltid tørke ut dette med litt papir før du skyller ustyret i vasken. Matfett som skylles ned i vasken, gjør den tett, ettersom fettet stopper opp og stivner når det når avløpsrørene. Og å rense avløpsrørene kan nok være det siste vi vil at matlagingen skal assosieres med.

Lykke til i valget av nytt kjøkkenutstyr!