Kameraguide

Kameraguide

Kameraene blir mindre men samtidig klarer de mer og mer.

Noen ganger kan det være vanskelig å henge med i alle de tekniske begrepene - Derfor har vi samlet noen av de vanligste egenskapene til kameraene nedenfor sammen med en enklere forklaring av begrepet.

 

 

Megapiksel

Megapiksler (MP) er et mål som vanligvis brukes i digitale kameraer. En piksel er ett bildepunkt og en megapiksel angir én million piksler.

Megapiksler er ofte sitert som et mål på bildekvalitet. Dette er ikke hele sannheten. Det er mange andre faktorer som spiller inn i utfallet, slik som optikk til kameraet, ISO-innstillingen og mer.

Zoom

Zoom angir hvor mye kameraet kan forstørre motivet når du fotograferer.

Optisk zoom: Dette angir hvor mye optikken i kameraet kan forstørre.

Digital zoom: Digital zoom betyr at kameraet forstørrer bildet utover det optikken kan håndtere. Dette gir ikke alltid best resultat når bildet ikke inneholder nok informasjon til å skape et skarpt bilde.

ISO

ISO-tallet indikerer følsomheten for lys. På analoge kameraer kjøpte man ulike filmruller for ulike ISO-innstillinger, på digitale kameraer kan lysfølsomheten stilles in på hvert bilde.

En høy ISO-verdi hjelper deg ta bilder selv i svakt lys, men kan også resultere i et støyende bilde. En lav ISO-verdi fungerer best når det er veldig lyst, eller ved lange lukketider.

Bildestabilisator

En bildestabilisator fjerner uskarphet forårsaket av kamerarystelser når man tar bildet. Man har det mest nytte av bildestabilisering i situasjoner der både fotografen og motivet er i bevegelse.

Optisk speilsøker

Den optiske speilsøkeren blir stadig mer sjelden på mindre og enklere kameraer. En optisk speilsøker har noen fordeler i tillegg til en LCD displey - Den er ufølsom for direkte sollys, noe som kan gjøre en LCD-skjerm blir vanskelig å lese samt at den drar ikke batteri.

Display (LCD)

I dag har nesten alle digitale kameraer en skjerm på baksiden. Størrelse og type kan variere, men utvalget er den samme - Du kan forhåndsvise og håndtere bilder eller endre kameraets ulike funksjoner.

Bilde-komprimering

For å få plass til flere bilder på minnekortet komprimeres bildene. Det vanligste formatet er JPG (JPEG) som komprimerer bildene til mer håndterlige størrelser uten å miste for mye av detaljene. Du kan ofte selv stille inn komprimeringsnivå.

Noen mer avanserte kameraene støtter ukomprimerte bilder i RAW format.

Minnekort

På minnekortet lagres bildene. Det finnes en rekke forskjellige modeller og størrelser å velge mellom. Den vanligste modellen kalles Secure Digital (SD) og Memory Stick Pro DUO.

Les mer om de forskjellige modellene av minnekort her »