Kjøp SSD online hos CDON.COM

Kjøp SSD online fra CDON.COM alltid gode priser og rask levering på Nordens største varehus!

Hos oss finner du et stort utvalg av SSD fra kjente produsenter som Samsung, Intel, Toshiba, OCZ, Kingston med flere. SSD har i løpet av de seneste årene vokst og er nå vanlig å finne i datamaskiner som et raskere og mer pålitelig alternativ til de klassiske mekaniske harddiskene. Usikker på hvilken SSD du ska velge? Vi hjelper deg! » Les mer

Velg rett SSD.

Formfaktorer.

SSD finns i flere ulike formfaktorer, den absolutt vanligste er 2.5”, men det finns også 1.8”, 3.5”, mSATA, M.2 og PCI Express Card. Formfaktoren påvirker helt enkelt om du kan bruke disken i din datamaskin eller ikke. 2.5” kan monters på enten 2.5” harddiskplasser eller 3.5” harddiskplasser med en adapter i mer eller mindre alle stasjonære chassin, men får ikke alltid plass i tynne laptops som da bruker en mindre formfaktor der mSATA er den vanligste. Med det sagt så passer mange 2.5” i laptops, men gjør en dobbelskjekk før du velger hvilken SSD du skal kjøpe. M.2 og PCI Express Cards er så kallende innstikkskort og bruker en annen tilkobling en det de fleste 2.5” bruker. Mer om det under.

Tilkoblinger.

Akkurat som formfaktorene så finns det flere typer tilkoblinger for SSD der de vanligste er SATA, PCIe, SAS og SCSI. For vanlige konsumenter så er det mer eller mindre bare SATA og PCIe tilkoblede SSD man kommer til å komme i kontakt med siden SAS og SCSI fremst brukes i servere og andre mer tekniske områder.

SATA eller PCIe?

SATA er den absolutt vanligste tilkoblingen og er det man kan kalle for markedsstandard. SSD som bruker  SATA tilkobling går helt enkelt gjennom en SATA kabel som kobles fra en SATA port på hovedkortet til disken.

PCIe tilkoblede SSD tilbyr høyere hastigheter og prestasjon, men til en høyere pris. SSD som bruker PCIe tilkobling festes oftest direkte på hovedkortet i PCI Express portene.

SSD vs. HDD.

Hvorfor skal man da kjøpe en SSD i stedet for en vanlig mekanisk harddisk? Svaret er ganske enkelt, en SSD er generelt sett veldig mye raskere enn bare en mekanisk disk, de holder lengre, er ikke like følsomme for støter siden det ikke finns noen løse deler i en SSD. Å sette inn en SSD i en gammel datamaskin bruker være den absolutt enkleste måten å gjøre den raskere. Med andre ord finns det ikke mange ting som sier imot å kjøpe en SSD bortsett fra at mekaniske disker er billigere på grund av at de presterer dårligere på nesten alle felt.

MLC, TLC, SLC og eMLC.

Forkortelsene over er fire ulike typer av flashminne som brukes i SSD.

Den vanligste av disse er i dag MLC (Multi Layer Cell) og tilbyr bra ytelse til en bra pris.

TLC (Triple Layer Cell) er den billigste typen og den som leverer minst ytelse.

SLC (Single Layer Cell) er den dyreste og den beste typen.

eMLC (Enterprise Multi Layer Cell) er tiltenkt for bedriftsbruk og er dermed ikke en type som man som vanlig konsument kommer til å støte på.