Tilbake til start
Dagens deals

Se alle produkter

Hendelsen

1 / 1

Hendelsen

Annie Ernaux

168 kr
«Briljant.» Astrid Fosvold, Vårt Land Hvis jeg skulle fremstille denne hendelsen i livet mitt ved hjelp av ett maleri, ville jeg ha malt et lite respatexbord inntil en vegg, og på det ville jeg ha plassert et emaljert vaskefat med et rødt katete
  • Memoarer & Biografier, Kjønnsstudier, Samfunnsvitenskap
  • Bok
  • Pocket
  • Bokmål, Norwegian; Norwegian Bokmål
  • Annie Ernaux
Les mer
«Briljant.» Astrid Fosvold, Vårt Land

Hvis jeg skulle fremstille denne hendelsen i livet mitt ved hjelp av ett maleri, ville jeg ha malt et lite respatexbord inntil en vegg, og på det ville jeg ha plassert et emaljert vaskefat med et rødt kateter. En hårbørste litt til høyre. Jeg tror ikke det finnes noe maleri med tittelen «Den kloke konens arbeidsrom» på noen av verdens museer.

Som 23-åring ble Annie Ernaux gravid. Året var 1963, og abort var forbudt. Å fortelle om graviditeten eller bære fram barnet ville påføre henne og familien hennes en uoverstigelig skam. Hun hadde heller ikke noe ønske om å få barn på dette tidspunktet - hun var student og hadde livet foran seg.

Hun forsøkte å ta abort selv, med strikkepinner. Da det ikke gikk, begynte jakten på en hjelpsom lege og ikke minst penger til å betale for inngrepet. Redd og fortvilet havnet hun til slutt hos en klok kone i en by langt hjemmefra. Det holdt på å gå virkelig galt. Hun endte på sykehus med livstruende blødninger.

Førti år senere dykker Annie Ernaux ned i minner og dagbøker fra tiden rundt aborten. Hun skriver åpent om kvinners seksuelle frigjøring, om lidenskapens kraft, og om hvordan den ufrivillige graviditeten sementerer hennes plass nederst på samfunnets rangstige: som kvinne fra arbeiderklassen. Samtidig reflekterer den 60 år gamle Ernaux rundt forholdet mellom kropp og skrift, og hva minner betyr, og viser hvordan én enkelt hendelse kan prege et helt liv.

«Jeg rives med av Ernaux' minner.» Vigdis Moe Skarstein, Adresseavisen «Briljant ... den harme og intense romanen Hendelsen illustrerer det genuine i hennes erindringskunst ...» Astrid Fosvold, Vårt Land «Annie Ernaux' tekst oppleves som en fysisk erkjennelse ... Bøkene hennes vil finnes og fortelle oss noe allment om det å være menneske i mange generasjoner fremover.» Anne Cathrine Straume, NRK
Sjanger Memoarer & Biografier Kjønnsstudier Samfunnsvitenskap
Formater Bok
EAN 9788205546288
Publisher Gyldendal
Innbindning Pocket
Språk Bokmål, Norwegian; Norwegian Bokmål
ISBN 9788205546288
Læremiddel 0
Serie Gyldendal pocket
Størrelse 92
Forfatter Annie Ernaux
0
Bli den første til å skrive en anmeldelse

Det er ingen anmeldelser